Hallux valgus

HALLUX VALGUS
Een gewrichtsknobbel wordt over het algemeen gezien als een vergroting van het bot bij het gewricht van de grote teen. Gewrichtsknobbels worden gevormd als de tenen niet meer op hun normale plaats schuiven. Zodra de grote teen verder naar binnen staat richting de andere tenen kan de gewrichtsknobbel groter worden en pijnlijk worden, artritis en stijfheid kunnen zich eventueel ontwikkelen. Hallux valgus of Hallux abducto valgus (HAV) is de naam gebruikt voor de afwijkende positie van de grote teen (zie foto’s) met vorming van een gewrichtsknobbel. Meestal gaan deze twee samen.

HOE ZIET EEN GEWRICHTSKNOBBEL ERUIT?


WAT ZIJN DE SYMTOMEN?

Gewrichtsknobbels beginnen als de grote teen van stand veranderd (deviatie). Door de druk ontwikkelt zich een gewrichtsknobbel aan de binnenkant van de voet bij het gewricht van de grote teen. In dit stadium is de bult meestal niet pijnlijk. Later als de tenen schever gaan staan (deviatie) kan de knobbel pijnlijk worden. Soms ziet het er rood uit en is het opgezwollen. De pijn heeft meestal twee oorzaken:

  1. De druk van de schoenen op de knobbel
  2. Pijn veroorzaakt door artritis-achtige klachten door de druk aan de binnenkant van het bot (gewricht).

De beweging van het bot kan beperkt en pijnlijk zijn. Een hamerteen bij de tweede teen komt veel voor in combinatie met een scheve grote teen. Likdoorns en callusvorming kunnen zich ontwikkelen op de gewrichtsknobbel. Door de druk van de grote teen op de andere tenen kunnen ook likdoorns ontstaan aan de buitenkant van de kleine teen en/of tussen de andere tenen. De verandering in druk kan ook een ingegroeide nagel veroorzaken.

WAT VEROORZAAKT EEN GEWRICHTSKNOBBEL?
Het dragen van schoenen welke te smal (puntig) zijn en ervoor zorgen dat de tenen bij elkaar worden gedrukt worden meestal gezien als een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van gewrichtsknobbels en een hallux valgus en het is zonder meer de belangrijkste factor. Dit is waarschijnlijk de reden dat gewrichtsknobbels veel meer bij vrouwen voorkomen. Maar studies hebben aangewezen dat mensen die niet op schoenen lopen ook gewrichtsknobbels kunnen krijgen, alleen komt dit zeer zelden voor. Als zij toch gewrichtsknobbels krijgen moeten er andere oorzaken dan de schoenen zijn. Een niet te onderschatten factor bij het onstaan van de gewrichtknobbel en de scheve grote teen is de erfelijkheid. De standsafwijkingen ter hoogte van van het middenvoetbeen van de grote teen is hier een duidelijk voorbeeld van.

Het resultaat is een abnormaal looppatroon en de druk op het gewricht gedurende vele jaren in combinatie met slecht schoeisel kan leiden tot instabiliteit in het gewricht welke een hallux valgus en een gewrichtsknobbel kan veroorzaken.

De gewrichtsknobbel op zich is niet erfelijk. Wat men erft is een slecht voettype wat mechanisch kan leiden tot instabiliteit van het gewricht welke uiteindelijk leidt tot gewrichtsknobbels. Hoe snel dit zich ontwikkelt wordt aangenomen is afhankelijk van de schoenen.

Een aantal andere factoren die we kennen. Gewrichtsknobbels kunnen zich vormen na een ongeluk of neuromusculaire problemen. Mensen met een pes (plano) valgus lijken meer kans te maken op het vormen van een gewrichtsknobbel. Sommige activiteiten, zoals ballet, geven een extra druk op het gewricht en kunnen ook een oorzaak zijn.

BEHANDELING
Er zijn verschillende behandelmethoden welke sterk afhangen van de grootte van de gewrichtsknobbel, hoe scheef de grote teen staat en de zwaarte van de gewrichtsknobbel en hallux valgus en de daarbij behorende oorzaken hiervan. Gewrichtsknobbels zijn meestal progressief en worden groter en pijnlijker met de tijd.

OEFENINGEN
Het is belangrijk het gewricht soepel te houden daar dit de pijn die zich kan ontwikkelen kan verminderen.

  1. pak uw grote teen vast met uw hand en strek de teen in alle richtingen. Op het uiterste punt van de rekpositie houdt u het tien tot vijftien seconden vast.
  2. Pak de grote teen en uw voet vast. Duw de voet van u af en tegelijkertijd trekt u met uw hand de tenen naar uw toe.
  3. Neem een stuk elastiek en doe deze om beide grote tenen. Spreid uw voeten zodat uw teen er recht uitziet.

Oefeningen kunnen nooit de positie van de grote teen verbeteren maar houdt het alleen maar flexibel.

PODOTHERAPIE
Zoals eerder beschreven spelen zowel erfelijke standsafwijkingen in de (voor)voet als de schoen een belangrijke rol bij de hallux valgus. Allereerst zal de podotherapeut zich richten op de aanpak van de standsafwijkingen. Het tweede deel van de behandeling, maar zeker niet minder belangrijk, zijn de adviezen die de podotherapeut zal geven met betrekking tot het te dragen schoeisel.

terug

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Podotherapie Amsterdam - Sitemap - Zoeken - Disclaimer