Wintertenen

  

Wintertenen is een pijnlijke en abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid wanneer zij in aanraking komen met koude temperaturen. Wintertenen verschijnen meestal een aantal uren nadat de huid is blootgesteld aan koude condities. De kou veroorzaakt samentrekking van de kleine bloedvaten in de huid en als de huid weer opwarmt kunnen de kleine bloedvaten niet snel genoeg reageren op de opwarming. Wintertenen komen niet vaker voor in landen waar het koud is en de lucht droog is. Wintertenen komen meestal voor bij mensen met een slechte bloedcirculatie, maar komen ook veel voor bij mensen met een goede circulatie.

HOE ZIEN WINTERTENEN ERUIT?
Wintertenen verschijnen in de vorm van kleine, jeukende, rode plekken op de huid. Wintertenen worden pijnlijker naarmate deze zich meer met vocht vullen en krijgen op den duur een blauwe kleur. In sommige gevallen zwellen de wintertenen op. Wanneer de wintertenen uitdrogen laten zij kloven achter in de huid, waardoor de kans op infectie vergroot. Wintertenen komen met name voor op plekken waar de voet wordt blootgesteld aan druk, zoals bij gewrichtsknobbels of wanneer te krappe schoenen veel druk uitoefenen op de tenen.

Wintertenen ontstaan gedurende de winter (als het weer wat kouder wordt) – in het begin heeft men met name last van een branderig en jeukerig gevoel op de plaats van de beginnende winterteen. Deze symptomen worden meestal heviger wanneer men een warme ruimte betreedt. Vaak is er sprake van roodheid en zwelling. In veel gevallen onstaan er scheuren in de huid en kan er een wond ontstaan.

Vaak komen wintertenen bij een aantal mensen jaarlijks voor, voor de rest van hun leven. Andere mensen hebben een aantal jaren last van wintertenen, maar op een gegeven moment verschijnt de winterteen niet meer. Het is nog niet bekend waarom de wintertenen op deze manier verschijnen en waarom zij bij sommige mensen voorgoed verdwijnen. Wintertenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, dus het is mogelijk dat hormonen invloed hebben op de ontwikkeling van een winterteen.

OORZAKEN
Sommige mensen zijn gevoeliger voor wintertenen dan andere. De oorzaak hiervan is niet geheel duidelijk. Factoren die kunnen bijdragen aan de wintertenen zijn:

 • Familiaire aanleg.
 • Slechte bloedcirculatie.
 • Anemia.
 • Slechte voeding.
 • Hormonale veranderingen.
 • Vochtige leefcondities.

Wintertenen is een abnormale reactie op kou. De factoren hierboven genoemd vergroten het risico.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Voorkomen van wintertenen:

 • Houd uw voeten warm, draag sokken en schoenen met een hoge sluiting.
 • Indien uw voeten toch koud worden verwarm ze langzaam, nooit op een verwarming.
 • Niet roken.

Wat kunt u zelf doen als u wintertenen heeft:

 • Niet krabben.
 • Voorkom directe hitte, maar houd uw voeten warm.
 • Als er een wond ontstaat gebruikt u een antiseptisch middel, zonodig in samenspraak met de huisarts.

PODOTHERAPIE
De podotherapeut zal trachten de druk op de voorvoet en met name de tenen te verminderen, dit geeft vaak enige verlichting van de pijnklachten. Schoenadvies en voetverzorging spelen hierbij een belangrijke rol.

terug

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Podotherapie Amsterdam - Sitemap - Zoeken - Disclaimer