Hallux Limitus / Rigidus

Stijfheid van het gewricht van de grote teen wordt hallux limitus/rigidus genoemd. Hallux is een medische term voor de grote teen. Wanneer er in het gewricht van de grote teen geen beweging mogelijk is spreken wij van een hallux rigidus. Soms is de beweging in het gewricht van de grote teen onbelast vrij normaal, maar bij belasting van de voet wordt er weinig gebruik gemaakt van het gewricht van de grote teen. Dit noemt men een functionele hallux limitus.

OORZAKEN
Verstijving van het gewricht van de grote teen wordt veroorzaakt door bottige afwijkingen, gewrichtsafwijkingen (artrose) en afwijkingen aan de weke delen (o.a. weke delen reuma).

De meest voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van een abnormale stand van de middenvoetsbeen van de grote teen. Dit zorgt ervoor dat het gewricht van de grote teen minder vaak gebruikt wordt tijdens het lopen met als gevolg verstijving van het gewricht.

KLACHTEN
Bij de hallux limitus/rigidus ontstaat vaak aan de bovenkant van de voet bij het gewricht een soms pijnlijke knobbel. Artritis (gewrichtsontsteking) komt ook vaak voor bij een hallux limitus/rigidus. Een deel van de mensen klaagt ook over slecht passend schoeisel, met name ter hoogte van het gewricht van de grote teen. Deze klacht is vaak het gevolg van het in omvang toenemen van het gewricht.

PODOTHERAPIE
Aan de verstijving van het gewricht is nog conservatief (zonder operatie) of operatief weinig te doen. De podotherapeut zal aan de hand van de afwikkeling van de voet en de functie van de onderste extremiteiten trachten de voet zo optimaal mogelijk te laten afwikkelen, deels met gebruikmaking van het gewricht van de grote teen. Echter, zonder dit gewricht teveel te belasten. Uiteraard hoort hierbij uitgebreid schoenadvies.

terug

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Podotherapie Amsterdam - Sitemap - Zoeken - Disclaimer