Teenklachten

Hallux Valgus

Hallux Limitus / Rigidus

OORZAKEN
Verstijving van het gewricht van de grote teen wordt veroorzaakt door bottige afwijkingen, gewrichtsafwijkingen (artrose) en afwijkingen aan de weke delen (o.a. weke delen reuma).

lees meer

* Klauwstand tenen / Hamertenen

Wintertenen

HOE ZIEN WINTERTENEN ERUIT?
Wintertenen verschijnen in de vorm van kleine, jeukende, rode plekken op de huid. Wintertenen worden pijnlijker naarmate deze zich meer met vocht vullen en krijgen op den duur een blauwe kleur. In sommige gevallen zwellen de wintertenen op. Wanneer de wintertenen uitdrogen laten zij kloven achter in de huid, waardoor de kans op infectie vergroot. Wintertenen komen met name voor op plekken waar de voet wordt blootgesteld aan druk, zoals bij gewrichtsknobbels of wanneer te krappe schoenen veel druk uitoefenen op de tenen.

lees meer

Ingegroeide nagels

  

Een ingegroeide teennagel (onychocryptosis) komt voor wanneer een deel van de nagel in de huid dringt wat vaak tot een ontsteking kan leiden. De ingegroeide nagel kan ook druk veroorzaken in the nagelsulcus zonder in de huid te dringen. Dit is technisch gezien geen ingegroeide nagel, maar kan ook zeer pijnlijk zijn.

HOE ZIET EEN INGEGROEIDE NAGEL ERUIT?
Meestal zit de zijkant van de nagel diep in de huid en het is dan ook moeilijk om de rand van de nagel te zien. De ernst van de afwijking van de nagel is zeer verschillend. Soms komt er in de hoek van de nagel een scherpe nagelpunt die zich in de huid dringt. Dit kan leiden tot een ontsteking. De teen kan rood, opgezet en zeer pijnlijk zijn bij een uitgebreide ontsteking/infectie.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?
Pijn is het belangrijkste symptoom welke meestal begint als een lichte irritatie. Dit kan door druk op de zijkant van de nagel. De teen hoeft niet geïnfecteerd te zijn maar de ontsteking kan wel verspreiden. De teen is rood en ontstoken (paronychia) en er kan pus inzitten (infectie).

WAT ZIJN DE OORZAKEN?
Het slecht knippen van de nagel wordt meestal gezien als de belangrijkste factor voor het ontstaan van een ingegroeide nagel, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

  • De vorm van de nagel, als de nagel meer gebogen is dan recht. Dit is meestal erfelijk maar kan ook door de druk van de schoen of een ongeval komen.
  • Slecht en krap zittend schoeisel kan druk geven en zo de ingegroeide nagel veroorzaken.
  •  Een ongeval kan de vorm van de nagel veroorzaken.
  • Druk van de teen ernaast kan een oorzaak zijn.
  • Bij mensen met zweetvoeten komt dit vaker voor.
PODOTHERAPEUT
De basis van de behandeling van de podotherapeut is de oorzaak van de ingroei te voorkomen om recidief te voorkomen. De behandeling van de podotherapeut hangt af van de mate van ingroei. Bij een lichte tot matige ingroei kan een deskundige pedicure eventueel met podotherapeutische adviezen het ingegroeide nageldeel verwijderen. Na de vewijdering van het deel van de nagelplaat zal de ontsteking in de meeste gevallen redelijk snel verdwijnen tenzij er sprake in van neuropathie of een slechte doorbloeding.

Bij ingroeide nagels met uitgebreide ontsteking/infectie kan de verwijdering van een deel van de nagel door de podotherapeut of door de chirurg plaatsvinden. zie verder onder onderzoek/behandelmethoden: locoregionale anaestesie.

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Podotherapie Amsterdam - Sitemap - Zoeken - Disclaimer