Zweetvoeten

OORZAKEN VAN ZWEETVOETEN
Voeten gaan ruiken als de voet zweet wanneer het zich in de schoen bevindt. Het is de interactie tussen het zweten van de voet en de schoen samen met bacteriën die de geur veroorzaken. Voeten hebben meer zweetklieren dan welk ander deel van het lichaam ook. Zij kunnen dus veel zweten, maar niet luchten vanwege het gesloten karakter van de schoenen. De bacteriën produceren afvalstoffen welke de geur veroorzaakt.

Een aantal oorzaken kunnen de kans op zweetvoeten verhogen. Zoals: hyperhidrosis (verhoogde zweetproductie), stress, sommige medicijnen en hormonale veranderingen.

VOORKOMEN VAN ZWEETVOETEN
Het is vrij simpel om de meeste oorzaken van zweetvoeten te voorkomen.

  • Goede voethygiëne om het aantal bacteriën te verminderen.
  • Maak uw voeten elke dag schoon met handwarm water met een milde zeep en droog uw voeten goed, vooral tussen de tenen.
  • Doe minstens een keer per dag schone sokken aan en wissel van schoenen als u veel zweet.
  • Smeer uw voeten in met talkpoeder. Veeg het overtollige talkpoeder goed weg, vooral tussen uw tenen.
  • Draag dikke en zachte sokken.
  • Voorkom het gebruik van nylon sokken en plastic schoenen.
    Hyperhidrosis is teveel, aanvalsgewijs of continue zweten, vooral van de oksels of van de handpalmen of van voetzolen. De klachten ontstaan meestal vanaf 10-20 jarige leeftijd en houden dan meestal tientallen jaren aan. Bij sommige mensen is hyperhidrosis vanaf de geboorte aanwezig.
Soms wordt het zweten verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit of een warme temperatuur. Maar ook zonder deze prikkels is er vaak al een constante hinderlijke zweetproductie. Door concentratie, spanning of rust kan het zweten tijdelijk ook geheel stoppen.

Er is sprake van hyperhidrosis wanneer meer dan 100g vocht wordt geproduceerd in één oksel gedurende een periode van 5 minuten. Het overmatig zweten kan beperkt zijn tot bepaalde lichaamsdelen - meestal de oksels, de voetzolen, de handpalmen en in mindere mate voorhoofd, kruis en benen.
Naar schatting zou 0,5% van de bevolking lijden aan hyperhidrosis.

Overmatig zweten is onaangenaam en brengt vaak ook een onaangename geur mee (doordat bacteriën zich ontwikkelen en een geur afgeven). Ook de vochtigheid is vervelend. Steeds klamme handen of een natte rug. Zweetvoeten zijn bijna continu vochtig. Ook de onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak het grootste probleem. Dit maakt de huid kwetsbaar waardoor er makkelijk schimmelinfecties en infecties met bacteriën kunnen ontstaan.

Er zijn 2 soorten zweetkliertjes:
Apocriene zweetklieren die uitmonden op een haarfollikel.

De eccriene zweetkliertjes komen direct op de huid uit. Deze kliertjes liggen in de huid en monden via een afvoerbuis direct op de huid uit. De eccriene kliertjes zijn betrokken bij de warmteregeling van het lichaam. Deze scheiden het echte zweetvocht af. De zenuwvoorziening van de eccriene klier vindt plaats door vezels van het sympathische (onwillekeurige) zenuwstelsel. Deze zenuwen geven hun prikkels over op de zweetklier via neurotransmitters, boodschappers, hoofdzakelijk het acetylcholine. Het aantal zweetklieren varieert van 120 per cm2 tot maximaal 620 per cm2 op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen.

ORZAKEN VAN OVERMATIG ZWETEN
De precieze oorzaak is niet bekend, maar het is vrijwel zeker dat het om een lichamelijke aandoening gaat. Vroeger werd wel gedacht dat het een psychische oorzaak zou hebben, maar psychologisch onderzoek laat bij deze mensen geen psychische factoren zien.
Waarschijnlijk ontstaat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen, in de hypothalamus, en betreft het een erfelijke bepaalde aanleg. Bij 30-50 % van de patiënten komt het inderdaad in de familie voor.
- Men spreekt van primaire hyperhidrosis wanneer geen andere ziekte als oorzaak aan te tonen is, het betreft dus verder gezonde mensen. Deze zg. idiopathische (= geen oorzaak te vinden) hyperhidrosis is meestal gelokaliseerd in de oksels of in de handpalmen of voetzolen of een combinatie van handpalmen en voetzolen. Deze vorm kan ook een gevolg zijn van een beschadiging van de wervelkolom.
- Wanneer alle zweetklieren overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem: overgewicht, menopauze, een (chronische) infectie zoals bv. tuberculose, endocriene ziekten zoals diabetes, overmatige werking van de schildklier, kanker, bepaalde geneesmiddelen, enz.
- Hyperhidrosis is soms ook een gevolg van bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals angststoornissen.

PODOTHERAPIE
De behandeling bij de podotherapeut bestaat meestal uit adviezen met betrekking tot de voetverzorging en het te dragen schoeisel.

terug

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Podotherapie Amsterdam - Sitemap - Zoeken - Disclaimer