Clavus- en eeltproblematiek

EELT
Eeltvorming is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Eelt is een beschermende verdikking van de bovenste huidlaag die ontstaat door te hoge druk en wrijving.

In delen van de wereld waar mensen veel blootsvoets lopen, kan een dikke laag eelt ontstaan onder de voet, waardoor er een beschermende laag ontstaat. In andere delen van de wereld, waar mensen meer op schoenen lopen, kan eelt onder de voeten juist een probleem zijn.

Eelt vind je meestal onder de bal van de voet en op de hiel maar kan overal voorkomen als reactie van de huid op een verhoogde druk. Wanneer het eelt dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid en er ontstaat pijn of een branderig gevoel.

LIKDOORNS
Likdoorns zijn verdikte (eelt)plekken van de huid die gevormd worden als reactie op extreme plaatselijke druk en wrijving. Ze zijn het resultaat van het beschermingsmechanisme van het lichaam om de huid en onderliggend weefsel te beschermen. Likdoorns zijn meestal hard en rond van vorm, met een (harde) kern.

De meest voorkomende typen likdoorns:
Het eerste type ontstaat op de tenen, aan de zijden van de voet en op de voetzolen. Deze noemt men Heloma Durum (harde likdoorn) en wordt meestal veroorzaakt door niet goed passend/zittend schoeisel en standsafwijkingen.
Het tweede type ontstaat tussen de tenen, wordt Heloma Molle (zachte/weke likdoorn) genoemd en is meestal het resultaat van botafwijkingen van de tenen en te smal schoeisel. Doordat de tenen dicht tegen elkaar gedrukt worden, blijft de huid ertussen vaak zacht en week, vandaar ook dat de likdoorn vaak week is.

OORZAAK
Eelt onder de voet is meestal het gevolg van verkeerd bewegen op de voet. door een afwijkende voetstand of teenstand, maar ook als gevolg van andere klachten (knie-, heup-, rugklachten) kan er een ander looppatroon ontstaat, of ten gevolge van ziektebeelden zoals reuma of diabetes met als gevolg een verhoogde druk op delen van de huid. Verkeerde of slecht passende schoenen veroorzaken ook vaak eelt, met name op de tenen.

   

KLACHTEN
Overmatige eeltvorming kan verschillende klachten geven uiteenlopend van branderigheid tot stekende pijn. Wanneer er een op een klein gedeelte van de voet extra hoge drukkrachten plaatsvinden kunnen er likdoorns/eksterogen ontstaan. Het eelt wordt op die plaats dus naar binnen gedrukt en er ontstaat een soort "doorntje".
Een likdoorn = eksteroog = eeltpit, kan erg pijnlijk zijn. Soms kan de likdoorn mengen met bloedvaatjes en zenuwen in de huid met als gevolg een zeer pijnlijke likdoorn.

PODOTHERAPEUT
Herhaaldelijk terugkerende likdoorns op de voet zijn aanleiding om een podotherapeut te bezoeken. Het doel: vermindering van de druk/wrijving op de eeltpit. De podotherapeut heeft hier vaak passende oplossingen voor: dit kan zijn door een instrumentele behandeling aangevuld met een zooltherapie, bij verkeerde voetstand of looppatroon, of een teenstukje (=orthese) van siliconen, bij verkeerde teenstand en uiteraard passend schoenadvies. Zeer pijnlijke likdoorns kunnen zonodig tijdens de behandeling bij de podotherapeut chirurgisch worden verwijderd.

terug

Zaans Medisch Centrum

We zijn sinds 1994 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

Zorggroep ROHA Amsterdam

Dit is een samenwerkingsverband van 140 huisartsen uit de regio Amsterdam.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen.

Kwaliteitsregister Paramedici

Specifieke informatie en informatie over de werkwijze van onze praktijk.

Nederlandse Vereniging van diabetes podotherapeuten

Diabetes podotherapeuten

Zorggroep Arts & Zorg

aangesloten bij Arts&Zorg Hoornseveld

Praktijkkeurmerk

Praktijkkeurmerk

Stichting eerstelijns zorggroep

Stichting eerstelijns zorggroep

Podotherapie Amsterdam - Sitemap - Zoeken - Disclaimer